☰ Meny

Kulmbach 2022

av Louis Liljedahl

Die 28e Deutsche und Internationale Zinnfigurenbörse gick traditionsenligt av stapeln första veckoslutet i augusti i medeltidsstaden Kulmbach. Mässan är vartannat och udda år, men eftersom Covidsmittan härjade 2021 blev den uppskjuten till i år. Nu kommer det att bli vartannat jämnt år istället. Denna gång kom det färre utställare än normalt, troligen på grund av rädsla för Covid. Det medförde mycket spatiösare gångar mellan raderna av utställningsbord. I varje fall medverkade 140 utställare från 16 länder och det pratades, förutom tyska naturligtvis, mest engelska, franska och italienska.

På Kulmbachmässan, som inte för inte är ojämförligt världens största i sitt slag, finns allt som en tennfigursintresserad kan önska sig. Priserna varierar och det billigaste var 30mm flata fotfigurer för 1 € och det dyraste på den här mässan var en serie leksaksfigurer från 1870 i sin originalask för 2500 €, vilket i skrivandes stunds penningvärde motsvarar 26572 svenska kronor och 46 öre!

Följande svenskar hade bord, Erik Lindmark och Petter Ålander, Henrik Moberg, Berndt Grimm samt Jan Sennebo och Louis Liljedahl. Den svenska kolonin hade även följare och totalt var vi tio, av vilka åtta var karoliner. Detta år följde vi upp förra gångens svenskträff med en trevlig gemensam kvällsmiddag på Die Zunftstube, som alltid har bra mat och dryck. Varje kväll samlades delar av svensktruppen på stora torget för att avnujta delikat italiensk glass.

Här lite bilder från evenemanget.